Fakta om Höstblåsor
Nu under sensommaren och hösten brukar höstblåsor spridas på förskolor och skolor. Det drabbar oftast barn under tio år, men vuxna kan också smittas. Höstblåsor är i regel en väldigt snäll och ofarlig infektion som läker ut av sig själv inom en vecka. Det är väldigt smittsamt och sprids som en förkylning via saliv och slemhinnekontakt, men också via avföring (dålig handhygien efter blöjbyte/toalettbesök).
Infektionen ger feber och blåsor som oftast sitter i munnen, på händer och fötter. Därför kallas sjukdomen också hand-foot-and-mouth-disease (men har inte något att göra med mul-och-klövsjuka som bara drabbar djur). Den beskedliga boven i dramat kallas coxsackievirus. Det finns ingen behandling och inget vaccin mot höstblåsor. Har man en gång haft höstblåsor brukar man bli immun resten av livet.
Tips vid onda blåsor i munnen
Blåsorna i munnen och svalget kan göra ont och det är då inte helt ovanligt att barnet vägrar äta och dricka. Om detta händer kan man ge smärtstillande medicin (paracetamol/ibuprofen). Tänk på att man klarar sig fint utan mat ett par dagar, men vätska är viktigare och då gärna sådan med energi (socker) i. Saft och isglass är alltså att rekommendera framför vatten till ett sjukt, matvägrande barn. Vid onda blåsor och sår i munnen brukar kall glass eller dryck göra minst ont att svälja. Undvik salta, sura, starka eller varma saker. Ibland sitter blåsorna så till att nappflaskan kommer mot dem och gör ont, prova isåfall att ge vätska i vanlig mugg istället.
Behöver jag söka sjukvård?
Nu drabbas sällan de allra yngsta barnen av höstblåsor, men barn under 3 månader som får feber, med eller utan blåsor ska alltid komma till barnakuten för bedömning. I de allra flesta fall läker höstblåsor ut av sig själv utan att man behöver söka vård.
Ibland kan det vara svårt att skilja på höstblåsor och andra blåsor. Om blåsorna bara finns i munnen, tandköttet är ilsket rött och svullet, barnet är febrigt och har jätteont i munnen kan det vara en herpesinfektion. Ibland behöver barnet läggas in och få hjälp med att få i sig vätska och näring via en sond från näsan till magen, tills blåsorna börjar läka och gör mindre ont. Detta ser vi ganska ofta vid primära herpesinfektioner i munnen, d v s första gången ett barn får herpesblåsor, men väldigt sällan vid höstblåsor
Om barnet får hög feber, huvudvärk, ont i nacken, blir känslig för ljus eller ljud, och mår illa eller kräks ska du komma till barnakuten. Då vill vi ta ett prov på ryggvätskan för att se om barnet har en hjärnhinneinflammation vilket är en jättesällsynt komplikation till höstblåsor. Den typen av hjärnhinneinflammation brukar oftast läka ut relativt snabbt utan att lämna några men.