Annorlinda Linda

*mitt liv, min vardag som ensamstående mamma*

Midsommar......

Publicerad 2009-06-18 19:40:07 i Allmänt

När jag kom hem efter jobbet o min shopping tur på sysyemet så somnade jag på soffan. Fan vad trött jag va och är för den delen.
Ska ner till Malins hus nu o mata katten o vattna lite.
Sen ska jag hem o hoppa i ett bad med min älskling..... Om han vill....
Sen e det sängen som gäller.
Lång dag imorgon. Men det ska bli kul. =)


GLAD MIDSOMMAR på er alla!


Midsommarafton

Midsommarafton är den högtid på året eller fest om man ska kalla det för vad det egentligen blir av det hela. Det är en gammal tradition som ligger bakom firandet av midsommarafton. Den urgamla traditionen började redan på Vikinga tiden då man ville fira midsommaren. Man firade i och med den här festen att det var den längsta dagen på året och att året hade vänt. Nu skulle det bara bli mörkare och mörkare.

Midsommarstången

En gammal tradition är att man har en midsommarstång som man dansar runt på midsommarafton. Det är en urgammal tradition som kom till Sverige från Tyskland mellan 1300 till 1400-talet. Midsommarstången skall representera fruktsamheten i byn där man firar och skall enligt sägen hjälpa till med uppgiften att se till så att det blir många födslar det efterkommande året.

Midsommarstången är en stor påle som är kan vara ungefär tio meter hög som man reser upp med hjälp av rep.
Enligt traditionen som fortfarande lever kvar i Sverige så skall man klä den här pålen med blomster av alla de slag. Kvinnorna i byn jobbade ofta i flera dagar innan med att förbereda kransar och andra typen av smycken som man sedan hängde upp på pålens armar. Efter att man har klätt stången som traditionen säger att man skall göra så skall det alltid dansas runt den. De danser man dansar kan bero på var man i landet firar midsommaraftonen men det brukar innehålla ett par klassiska danser och ett antal välkända lekvisor och midsommarlekar till det.

Kransar

Som jag redan nämnt så hade man kransar som man hängde upp på midsommarstången men man hade även kransar på fler ställen än det.
Det var väldigt vanligt att när flickorna gjorde i ordning kransarna tills tången att de också gjorde några minde kransar som de sedan bar stolt på sina huvuden. Kransarna förvandlade ofta de unga vackra flickorna till oerhört vackra kvinnor som inte byns pojkar kunde slita sina blickar ifrån.

Misommarafton är inte någon allmän helgdag i Sverige än men liksom julafton med flera andra dagar så räknas den som en dag då bankerna har stängt. Samt andra butiker har oftast stängt eller bara öppet en kort tid under den här dagen.

                                                            Kommentarer

Postat av: therese

Publicerad 2009-06-19 10:07:52

Klart jag gör bra naglar ;) Jag är ju inte proffs men dem blir ju absolut godkända :D Kostar bara 350kr så billigt är det också.

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

En dag med mig

Jag är en 36 årig "tant" som bor med mina 2 barn Minna 13 år och Wilde som fyller 3 år. Har 1 hund, ,Faith 6 år ( Italiensk mastiff Cane Corso ) och vår katt Luke 13 år! Denna blogg handlar om min vardag som ensamstående mamma ...... :) Om hur man får i hop livet med en dotter som är i tonåren o en liten kille som tar mycke av mammas tid. Hoppas ni gillar min blogg! Lämna gärna ett ord när ni tittat inom så blir jag sååå glad!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela