Bebis i feb 2013

Min graviditet

v. 10

Publicerad 2012-07-28 16:18:13 i Allmänt

Gravid vecka 10

Barnet

Alla anlag till organ är i princip klara. Ett känsligt utvecklingsstadium har passerats.

Nu ska den lilla mest koncentrera sig på att växa och mogna.

Längd huvud till stjärt 37 mm.

Mamma

Brösten fortsätter att växa och det kan vara bra att börja använda en stöd-behå. Din livmoder har växt.

Risken för missfall är större under de första tolv veckorna, men oroa dig inte, det är inget du kan påverka. Lev sunt, ät bra, rör på dig och sov när du är trött.

Ensam om graviditeten

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner

Tiden under graviditeten upplevs gå olika fort. Som partner är den långsammaste tiden ofta de första tolv-tretton veckorna eftersom man då inte märker något konkret. Då räknar man ofta dagar och veckor. Efter vecka 12 känner man sig lite säkrare på graviditeten och räknar kanske inte lika noggrant. Slutet av graviditeten kan åtminstone av partnern upplevas mer innehållsrikt och gå betydligt snabbare och rätt som det är så är förlossningen där.

Undersökningar

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

KUB är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur stor sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. Undersökningen görs mellan vecka 11 och 13.

 

Egna antekningar:

Illamåendet börjar att ge sig nu så länge jag äter varannan timme. Kommer bli stor som en elefant. =) Tröttheten e något bättreo jag sover bättre om nätterna. Underbart! Nu e det snart dax för inskrivningen o första ultraljudet (KUB). Nervöst! Oroar mig mkt just nu. Oroar mig för allt. Pengar, jobb, vad mamma ska säga osv. Men mest pengar. Patrik e ju arbetslös...

  

Jobbigt

Publicerad 2012-07-21 12:36:17 i Allmänt

Har ingen energi alls. Gör lite grann sen håller jag på att dö typ.
Började tvätta o rensa i Minnas garderob. Skulle sedan fortsätta här hemma, men fick ta en paus. Energin tog slut!
Å Patrik blev irriterad på mig för att han fick gå till tvättstugan själv. =( Det va ju inte alls meningen att det skulle bli så.

14/8 ska jag till BVC. Då e det dax att göra massa blodprover. =( Blää!!
16/8 ska jag få se min lilla bebis. <3

Sover som en kratta gör jag. Fattar inte varför jag inte kan få sova en hel natt? Så jobbigt. Å mina Atarax fick jag inte ta, så jag får väll ta o ringa min läkare o se vad jag ska göra. Suck!

Nä nu ska jag dricka upp mitt the o sedan ska jag hjälpa min man med hemmet här. Kanske blir det utflykt imorgon..... ;)
Kram

Hos BM

Publicerad 2012-07-19 11:14:00 i Allmänt

Då va jag hos BM i tisdags.
Inskrivning... Tusen frågor om allt möjligt. Men det viktigaste va att jag får en extra ultraljud pga min ålder för att kolla kromosomförändringar. Detta ska göras vecka 12. Ska bli kul o se den lilla bebisen. Måste kolla om jag e ledig o om Minna kan följa med. Det e ju så viktigt för henne att hon får vara med o se. Hon e ju så stor så hon fattar ju vad som händer.
Det e klart jag e jätte orolig vad som kommer kommer visas på testerna, men jag hoppas att det e bra allting.
Nu ska jag strax åka o jobba. Har bara 2 dagar kvar att jobba nu!! =)
 
Tingeling!

v 9

Publicerad 2012-07-19 10:53:22 i Allmänt

Gravid vecka 9

Barnet

Embryot börjar likna en människa. Käkarna är färdiga, munhåla och näsa förenas. Öron och näsa syns och ansiktet börjar se riktigt mänskligt ut. Halsen utvecklas. Fötterna är cirka två millimeter. Embryot blir mänskligare på flera sätt då det utvecklar känsel och reagerar på beröring. Det kan även få hicka. Svansen försvinner nu och i den här veckan börjar könsorganet att anläggas.

Längd huvud till stjärt 27 mm.

Flicka eller pojke

Varje cell i vår kropp innehåller en särskild genetisk kod uppbyggd av 46 kromosomer. Vi får hälften från mamma och hälften från pappa. De första 22 kromosomparen bestämmer psykiska och fysiska drag hos barnet. Det sista paret bestämmer könet. XY-kromosomer blir en kille, XX blir en tjej. Mamman kan bara ge X-kromosomer. Det är alltså pappan som bestämmer könet på barnet. Om fostret är en pojke utsätts det för en extrem påverkan på "grundmallen", eftersom fosteranlaget är förutbestämt att bli kvinnligt. Hos pojkfostret gör en gen på y-kromosomen att det bildas testiklar och dessa frisätter höga halter av manligt könshormon som tillbakabildar det som skulle blivit kvinnliga könsorgan. Det kallas även för maskulinisering av de yttre könsorganen.

Mamma

Många kvinnor börjar oroa sig vid den här tiden. Du kanske oroar dig för missfall, för hur barnet kommer att bli, förhållandet, viktökning, jobbet eller andra saker. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Det är fullt naturligt. Dela gärna med dig av alla dessa tankar till din partner så bibehålles närheten och han/hon blir mer delaktig i dina upplevelser. Nu kan du se att huden börjar förändras och rynkor slätas ut.

 

Dina tänder

Ditt tandkött blir mjukare och du kan märka att du blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för karies. Därför är det viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten. Prata med en tandläkare om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Pappa/partner

Under graviditeten kan många partners känna ett utanförskap. Det är mycket som kretsar kring den kvinnliga kroppen och den blivande mamman, mötena på mödravårdscentralen/barnmorskemottagningen, läkarbesöken, de fysiska förändringarna samt omgivningens fokus på den gravida kvinnan och det är klart – det är hon som bär barnet. Kvinnan i sin tur fokuserar mer inåt. Det är i hennes kropp livets mirakel sker. Men det är ni båda som väntar barn och din roll under graviditeten är betydelsefull. Var förberedd på ett visst utanförskap. Men vänd dig för den sakens skull inte bort utan se till att finnas där för din gravida kvinna och ert barn samt ta för dig av det som erbjuds. Det är viktigt att du också får berätta om dina egna känslor och tankar kring graviditeten och föräldraskapet.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du inte bokat tid hos barnmorskan är det dags att göra det nu. Någon gång mellan vecka åtta och tolv är det dags för det som tidigare kallades inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen. Det är en längre besökstid hos barnmorskan där hon kommer att informera om viktiga saker att tänka på under graviditeten och förlossningen. Du och din partner får naturligtvis ställa frågor och får möjlighet att berätta om hur ni känner det och vilka tankar ni har kring graviditeten och den kommande förlossningen.

En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.

Ni blir erbjudna information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17 - 20. Om du är över 35 år eller om du har andra skäl får du möjlighet att diskutera och få information om andra fosterdiagnostiska undersökningsmetoder. Du väljer själv vilken ultraljudsmottagning du vill göra din undersökning på. Det är barnmorskan eller läkaren som skickar remissen till den mottagning du valt.

Kom i håg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Att besöka mödravården och att göra ultraljud eller andra fosterdiagnostiska undersökningar är frivilligt.

 

Tydligen va jag i vecka 9 enl BM. Illamåendet kommer och går. Ena dagen e det hyffat andra dagen inget roligt alls. Sover dåligt gör jag oxå. :( Ska verkligen bli skönt med semester i 3 veckor nu.

vecka 8

Publicerad 2012-07-16 06:55:36 i Allmänt

Gravid vecka 8

Barnet

Embryot är ungefär lika stort som ett krusbär. Nu ser man tår och fingrar tydligare. Hjärt-konstruktionen är utvecklad. I ansiktet kan man se överläppen, nästippen och ögonlocken. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. Man kan redan nu mäta viss aktivitet i hjärnan.

Armbågarna och knälederna utvecklas och armarna blir längre.

Längd huvud till stjärt 19 mm.

Mamma

Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Ökade flytningar är vanligt. Det är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Det är inte ovanligt med blödningar tidigt i graviditeten trots normal utveckling av graviditeten. Om blödningen är riklig och smärtsam kan du kontakta din barnmorska eller Vårdguiden för rådgivning. Ibland kan det vara tecken på begynnande missfall. På grund av den förändrade hormonbalansen i din kropp kan du få akne. Dina kläder kan kännas trånga. Livmodern har vuxit från storleken på ett päron till en grapefrukt ungefär. Det kan kännas som mensvärk då den växer och tar plats.

Pappa/partner

Det kan kännas spännande att gå på första besöket hos barnmorskan. Där får ni information om vad som händer under graviditeten och vilka hållpunkter ni kan ha på vägen. Läkarbesök, ultraljud, föräldragrupper, eventuella andningskurser, och föreläsningar på förlossningskliniker med mera. Barnmorskan ställer frågor för att få relevant information om er som kan påverka graviditeten. Vid besöket får ni också möjlighet att ställa frågor. Och tveka inte att som partner och/eller blivande pappa fråga om allt du undrar över.

Hos barnmorskan/kontroller

Har du inte bokat tid hos barnmorskan är det hög tid att göra det nu. Någon gång mellan vecka åtta och tolv är det dags för det som tidigare kallades inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen. Det är en längre besökstid hos barnmorskan där hon kommer att informera om viktiga saker att tänka på under graviditeten och förlossningen. Du och din partner får naturligtvis ställa frågor och får möjlighet att berätta om hur ni känner det och vilka tankar ni har kring graviditeten och den kommande förlossningen.

En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.

Ni blir erbjudna information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17 - 20. Om du är över 35 år eller om du har andra skäl får du möjlighet att diskutera och få information om andra fosterdiagnostiska undersökningsmetoder. Du väljer själv vilken ultraljudsmottagning du vill göra din undersökning på. Det är barnmorskan eller läkaren som skickar remissen till den mottagning du valt.

Kom i håg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Att besöka mödravården och att göra ultraljud eller andra fosterdiagnostiska undersökningar är frivilligt.

 

IMORGON

Publicerad 2012-07-16 06:48:11 i Allmänt

Imorgon e det inskrivning hos BM. Lite nervöst. För då blir det på riktigt! Illamåendet e aningen bättre nu. Så sönt för det va ett helvete! :(

Aningen bättre

Publicerad 2012-07-13 09:02:26 i Allmänt

Illamåendet har varit aningen bättre nu igår o idag. Hoppas det vänder nu!!!!
 
Annars e allt som vanligt, jag e tröttare på kvällen bara. Å kan inte äta vad för nått som hellst. Å äter typ hela tiden. Bär, knäckebröd, körsbärstomater e finfint just nu! :)
 
 
 

Funderar på....

Publicerad 2012-07-11 18:23:33 i Allmänt

Att stanna hemma från jobbet några dagar tills illamåendet lagt sig.
Idag har jag varit nära att kräkas 3 gånger. :(
Tycker inte detta alls e kul!!  Får se hur jag gör imorgon. Suck! Vill inte må illa mer!!
Jag har rätt att vara lite gnällig va?
 
Gubben min har varit underbar idag. Hade maten lagad till mig när jag kom hem, o nu bakar han rabarberpaj till mig. <3
Kan inte äta så mkt men det lilla e ju gott fram tills illamåendet sätter fart igen.
Puss på dig Patrik!
 
 
 

tydligen i v7

Publicerad 2012-07-10 10:58:00 i Allmänt

Mamman

Din livmoder har börjat växa - kanske känner du av det som en molande värk i underlivet. Tarmarna fungerar inte riktigt som vanligt och magen kan kännas full av gaser. Midjan försvinner, matlusten och humöret påverkas.

Vissa gravida kvinnor börjar öka i vikt redan nu. Andra mår illa och kräks, och tappar flera kilo. Om du mår illa så försök äta många, mindre mål mat under dagen. (Tips mot illamående hittar du i kostråden.) Om inget annat hjälper finns det läkemedel mot illamående att köpa på Apoteket. Säkert har du en hel massa funderingar kring graviditeten.
Barnet

Händer och fötter börjar synas, de ser ut som små paddlar. Ansiktet börjar ta form. Där ögonen ska bildas finns små gropar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Redan nu kan man se embryots hjärta slå med hjälp av ultraljud. Embryot är drygt en centimeter långt.
Kostråd

Illamående är vanligt under den här perioden. Det brukar förvärras av mycket fet, stekt och kryddad mat, kaffe, alkohol och cigarettrök. Ta det extra lugnt på morgonen om du mår illa. Ha ett kex eller en skorpa och lite bubbelvatten till hands redan vid sängkanten. Det är bra att dela upp måltiderna, att äta ofta och lite. Se till att du kan sätta dig och ta en smörgås eller en tallrik yoghurt och gärna en frukt till mellanmål, även när du är på jobbet.

Jävla kliande!

Publicerad 2012-07-09 10:24:04 i Allmänt

 

Jag har de senaste dagarna fnattat sönder mig. Kliar i händer o under fötter som FAN! Igår spred det sig över hela mig o jag kliade så jag fick stora märken/sår.
Efter att ha läst detta så fattade jag! Aha! Jäkla bebis vad du jävlas med mig. REDAN!!
Igår va det 27 grader varm oxå så det va väll därför som det spred sig över hela kroppen.
 

Varför har jag fått sådan klåda över hela kroppen nu när jag är gravid? Är det normalt?

Ungefär 20% av alla gravida kvinnor upplever någon form av klåda. Hormoner och det faktum att huden sträcks över den växande magen är förmodligen grundorsaken.
Ungefär två tredjedelar av alla gravida kvinnor får röda, kliande handflator och fotsulor, som experter tror orsakas av förhöjda östrogennivåer. Vanligtvis försvinner det direkt efter förlossningen.

Hur kan jag lindra klådan?

Smörj in dig med fuktgörande kräm eller ta ett havrebad (du kan göra detta själv genom att lägga en handfull havreflingor i en bit tunt bomullstyg, knyta till och lägga i badvattnet). Värme kan göra klådan värre, så försök hålla dig sval genom att ha lösa bomullskläder och undvika den värsta hettan på dagen.
 
 
 
Min hand för ca 2 dagar sedan!!

Uppe med tuppen....

Publicerad 2012-07-09 09:40:10 i Allmänt

Alla andra sover o jag sitter med en kopp kaffe och lite nyhetsmorgon. Försöker ringa Barnmorskemottagningen men man kommer ju inte fram.

Detta illamående tar knäcken på mig!!
Va hos svärmor igår, som inget vet, o skulle äta midda. Gud vad jag fick kämpa för att inte behöva kräkas! Tvi!
Sen hade jag fruktansvärt jobbigt på kvällen. Tror jag blir knäpp. Hur länge ska detta hålla i sig??!!
Jaja, blir väll bra någon gång! :)
Kram på er!

v 6 (tror jag)

Publicerad 2012-07-08 10:05:00 i Allmänt

Mamman

Nu börjar saker och ting hända i din kropp - processer som är väl förberedda och nedärvda i dina gener. Nivåerna av hormonet progesteron stiger. Du kan börja känna av trötthet och lätt illamående. Kanske noterar du att du måste gå och kissa oftare än vanligt. Brösten börjar kännas lite spända. Någon gång under vecka 6-8 kallas du till barnmorskemottagningen för ett så kallat inskrivningssamtal (om du har meddelat dem att du är gravid, alltså).

Barnet

Stort som en ärta! Under vecka 6 växer embryot ungefär en millimeter om dagen.  Det har en liten svans som senare kommer att försvinna.  Tunna trådar syns som ett förstadium till kroppens nervsystem.  Kroppens organ börjar bildas - lungor, lever, tarmsystem.  Hjärtat har börjat slå och blodomloppet kommer igång.  Stämband, mun och käkar med anlag för tänder skapas också nu.

Kostråd

Folsyra är ett vitamin som behövs för att bilda nya celler. Folsyra är särskilt viktigt under månaden före befruktningen och de två första månaderna av graviditeten. Folsyra finns främst i mörkgröna bladgrönsaker. Frossa i goda sallader som babyspenat, ruccola, maché- eller frisésallad. Även vanlig salladskål är en fantastisk folsyrakälla! Mjölkprodukter innehåller också folsyra – och dessutom gott om kalcium och D-vitamin. Extra folsyra som tillskott finns att köpa på apoteket.

 

Egna anteckningar:

Usch, jag har mått väldigt illa i 2 veckor. Imellanåt hardet varit nära att jag kräkts. Ont i mina bröst har jag oxå haft i 2 veckor ca. Har börjat äta mer märker jag. Innan klarar jag mig på min frukost o sedan lunch men nu e jag så hungrig kl 10 o mår så illa. Bara måste äta. Får väll börja äta lite vitaminer nu. E lite orolig, e ju dock 33 år o man funderar mycket på missbildningar.  

Igår 7/7 -2012

Publicerad 2012-07-08 09:44:13 i Allmänt

Hej o välkomna till min underblogg. Just nu e den låst o det kommer ni att fatta alldels strax.
Igår kissade jag possitivt på gravstickan.
Jag e alltså gravid!!
Fast det har jag varit ganska säker på ett tag men nu e det bekräftat.
Har haft en fruktansvärt illamående typ dygnet runt i 2 veckor nu. :( Kan inte minnas jag mådde så här dåligt med Minna. Iof sig e det 10 år sedan men ändå. Mådde liksom inte dåligt alls med henne tyckte jag merän på slutet.
Brösten e ömma i har vuxit.
Så imorgon ska jag ringa till Barnmorskemottagningen. Åååh lite nervöst alltihop!
Bara HOPPAS nu att Patrik hittar sig ett jobb snabbt!! Det e det enda jag beskymmrar mig för! Annars e det bara LYCKA!
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela