Bebis i feb 2013

Min graviditet

synd om mig

Publicerad 2012-08-28 22:21:51 i Allmänt

Ligger här i min säng o tycker synd om mig själv. Hur fan kan man ha så här ont??! Kan ju inte ens sitta i soffan längre på kvällen, utan det e enbart liggläge som gäller. Å väl liggandes så kan kan jag knappt ändra läge.... :-( Skit e vad det e! Hatar foglossningar o allt vad det innebär! Nu har jag lagt mig i sängen o det tar en stund innan jag kan ligga utan smärta.
Iaf, imorse tror jag att jag kände bebis. Blev stenhård på ena sidan o sedan bytte det typ ställe. Kan vara inbillning men om det va så så e det ju det mysigare

Presenter

Publicerad 2012-08-27 13:08:45 i Allmänt

Fick dessa SÖÖÖÖTA pjamaser av Johanna häromdagen!! Jag älskar smurfar o skiter i att de e blåa. Min ficka (om det nu blirdet) ska ha massa smurfsaker!! =)
TACK JOHANNA!!
 
Denna present fick älskling av mig i lördags! =) Tillsammans med detta sms. Tyckte själv det va ganska kul! Hahaha!! Han va o fiskade, har aldrig sett honom ha så bråttom hem!
 
 
hahahahaha!!
Kram <3

Bild vecka 15

Publicerad 2012-08-27 13:01:01 i Allmänt

Min lilla kula.... Hihi!!
 
Vad tror ni det blir? Pojke, flicka??
 
Har ni några namnförslag?
Tycker det e ganska kul att leka med namn så något som passar ihop med Minna.
Just nu har vi: Millie (flicka) Mille (pojke) Men fler förslag önskas!! Så ös på!!

Vecka 15+2

Publicerad 2012-08-27 12:54:49 i Allmänt

Gravid vecka 15

Barnet

Fostret kan suga på fingrarna. Huden är fortfarande mycket tunn. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Fostret har i princip formats färdigt. Även ansiktet är klart och tydligt, men öronen utvecklas fortfarande lite. Barnet kan hicka. Om du känner fosterrörelser nu kan det kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.

Mamma

Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både dig och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 - 50 procent. De flesta har nu vuxit så mycket att kläderna börjar bli för trånga. De flesta kvinnor pendlar under den här tiden av känslor mellan lycka och förtvivlan. Reaktionerna kan vara häftiga, ungefär som tonårstidens humörsvängningar. Tankar och fantasier om barnet är vanliga. Många drömmer mycket nattetid och minns ofta drömmarna bättre än annars. Det är inte ovanligt att man blir mer skrockfull än vanligt och känner behov av att besvärja och gardera sig för att något går galet.

Gravid igen

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. Läs mer om att vara gravid igen.

Pappa/partner

Stundtals kan det vara besvärligt att leva med en gravid kvinna. Humörsvängningarna kan periodvis vara stora. Ena stunden kan hon vara hur glad som helst, nästa stund kan allt vara botten. Eftersom du står närmast kan du få klä skott för en del av hennes nedstämdhet. Du kan påverkas av detta och själv bli både ledsen, arg och frustrerad och undra hur det här ska gå. Försök att inte låta det påverka er relation allt för mycket.

Relationen

Under graviditeten kommer ni båda mer eller mindre att genomgå en psykologisk utveckling där nästan alla relationer mer eller mindre förändras. Utveckling sker av relationen till er själva, till varandra, till era egna föräldrar, eventuellt tidigare barn och även till andra närstående. Man bearbetar sin situation i tankar, drömmar och handlingar. Dolda och öppna konflikter kan behöva bearbetas. I parrelationen kan nya beteendemönster tvingas fram. Nu om inte förr ska ni träna er i kompromissandets konst. Förmågan att arbeta sig igenom svårigheter är mycket stor under graviditeten, allt arbete som utförs under denna tid gör att ni står bättre rustade inför det som väntar. Ta er tid för varandra och våga prata med varandra om hur ni känner och tänker.

 

Egna anteckningar:

Jodå, det e väll hyffsat. Förutom att jag har ont så pendlar humöret upp o ner. Funderar mkt över just mina foglossningar. Hur ska detta sluta?? Kommer jag att kunna gå alls när Minna fyller 10 år o ska ha kalas?! (December månad). Kommer det att stanna upp eller bli värre?? Suck! Känns som alla motarbetar mig överallt. =(Jobbar just nu halvtid o det går ganska bra. Känner ju vid 10-tiden att jag har ont men det funkar iaf änsålänge. Patrik e på god väg att fixa jobb o det känns skönt!

Idag

Publicerad 2012-08-25 19:46:00 i Allmänt

Idag e bebis 15 veckor gammal. Nu springer det iväg. Känns som igår jag kissa possitivt på gravstickan.

Idag har jag jobbat min halva dag efter det va vi på Expå syd, reptil mässa på Yllan.
Patrik hat fiskat hela dagen så jag o Minna har haft lite egentid. Vi hade Sara o hennes underbara Ellie med oss. Jag kunde typ gå halva mässan runt sen fick jag sätta mig för att smärtan blev outhärdlig.
Efter mässan körde vi hem till Sara som bjöd på underbar äppelpaj med vaniljssås. <3
Nu har jag så ont att jag inte kan vara trevlig bara..... =(
Ha en fortsatt trevlig lördagkväll.

sjukgymnasten

Publicerad 2012-08-24 11:19:46 i Allmänt

Han va 100 % säkert på att det va foglossningar jag har. Alltså kan den jävla BM slänga sig i väggen. Tur jag bytt för okompitenta o otrevliga människor e bland det värsta jag vet.
Så nu vet jag iaf vad det e som gör så ont. Det kan bli bättre o det kan bli sämre. Snälla håll tummarna för att det ska bli bättre.

nu så....

Publicerad 2012-08-24 11:13:08 i Allmänt

Då har jag varit hos både doktor och sjukgymnast denna veckan. Doktorn sjukskrev mig till deltid, men det gilla inte min chef. På sjukintyget står det att jag ska göra lättare arbetsuppgifter. Alltså inte städa, lyfta, bära m.m. Jag vet att det finns lättare arbetsuppgifter som att ge medicin, fixa frukost o sånt. Men nu vägrar de göra om mitt schema!!! Jag fick till svar, att ska jag jobba där halvtid så ska jag göra det som krävs av mig. För hon betalar min lön?! What??!! Får ringa facket idag o kolla om hon har rätt att då här, o har hon det får jag sjukskriva mmig helt, tyvärr..

Överlevde

Publicerad 2012-08-20 19:56:54 i Allmänt

..... dock nätt o jämt. Har o hade ont som fan. Men hade ganska lätta uppgifter idag. Har bett om det specifikt efter samtalet med BM oxå.
Har bytt BM oxå då jag inte alls gilla henne som jag hade. Snorkig o lite översittare. Fuck off! Bokat tid till sjukgymnast oxå. Så nu e planeringen: Läkare onsdag kl 9.00, sjukgymnast torsdag 14.00.
Så vi får se vad som sker. Känns skönt att veta att jag har chefen på min sida iaf när det gäller sjukskrivning, <3

14+2

Publicerad 2012-08-20 19:49:37 i Allmänt

Gravid vecka 14

Barnet

Fostrets kroppsdelar är nu så tydliga att man till och med kan se vilket kön det har.

Fostret rör på sig i fostervattnet.

Mamma

Den trötthet du känt i början av graviditeten kan börja avta och du börjar känna dig piggare igen. Huden på magen tänjs ut. Hos många gravida kan en mörk strimma, kallad Linea nigra, synas mitt på magen. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött för att försvinna helt efter något år. Undvik att sola under graviditeten eftersom det är lätt att få pigmentfläckar.

Bröstvårtorna och området runtomkring bröstvårtorna kan bli mörkare. Din livmoder är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. Är det andra eller tredje graviditeten kan du uppleva att magen är större än första gången. Uppdatera din familj hela tiden om hur du känner dig så de kan stötta och hjälpa dig.

Sex

Om graviditeten fortlöper normalt och ni har lust kan ni med fördel fortsätta med sexlivet till förlossningen. Hos många kvinnor ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Det har att göra med att betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och att könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas.

Pappa/partner

Graviditet och sexualitet hör ihop. Många tycker att en gravid kvinna är både vacker och sensuell. Däremot är intresset för sex under graviditeten väldigt olika för både män och kvinnor. En del är mer sexuellt intresserade och andra inte alls. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Sex kan kanske bidra till att ni mår bra, att relationen mellan er blir bättre och att ni kommer varandra närmare. Men som så mycket annat handlar det om vad du och din partner känner. Och även om sexlusten hos dig eller din partner är mindre, så är inte behovet av kroppsnära kontakt, ömhet och kärlek mindre.

V13

Publicerad 2012-08-16 15:54:24 i Allmänt

Barnet

Risken för missfall minskar betydligt. Mycket är färdigt och fostret koncentrerar sig nu på att växa. Huvudet växer däremot lite långsammare nu. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten.

Nu börjar de mänskliga dragen träda fram allt tydligare.

Längd huvud till stjärt 74 mm.

Mamma

Fostret påverkas hela graviditeten av stress, så tänk på att ta det lugnt. Avstå från alkohol, droger och tobak och lev sunt. Nu mår de flesta gravida inte längre illa men tyvärr finns det några få som fortsätter att må illa flera veckor till. Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Alkohol

Det förs många diskussioner om alkohol och graviditet. Kanske får du kommentarer som "ja, men ett glas kan inte skada" eller "jag drack ett glas vin då och då under hela graviditeten och det hände inget". Det kan vara svårt att argumentera mot, men faktum är att alkoholen går via moderkakan direkt till fostret, dessutom går det ut i fostervattnet som omger barnet. Fostrets lever kan inte bryta ned alkohol och därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman. Så avstå från alkohol under graviditeten och lita inte till några "säkra nivåer".

Pappa/partner

Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat – så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du?

 

Undersökningar

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

Kub är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur hög sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. KUB görs mellan vecka 11 och 13. Remiss för undersökningen skrivs av barnmorska eller läkare.

Egna antekningar:

Då va jag tydligen i v 13+5 så på lörag går jag in i vecka 14.

Belöning

Publicerad 2012-08-16 15:40:45 i Allmänt

Idag kom belöningen för alla krämpor o motgångar. Idag fick vi se den lille/lilla...
Gjorde KUP test idag för att se om där fanns några komosomförändringar. Testet visa att va mkt LÅGRISK för alla typer av kromosomförändringar. SKÖNT!
Men jag trodde inte den va så utvecklad som den va så här tidigt. Det va ju en liten människa redan!! Den sög på tumme, o rulla runt... <3
Va dock i vecka 13+5, så beräknad BF 16/2 2013.

Skrattretande

Publicerad 2012-08-14 19:28:29 i Allmänt

Idag så var vi hos BM och fick ett rätt så knäppt besked...
Att jag imorgon ska ringa min chef och berätta för henne att hon måste ge mig uppgifter som inte innefattar - Inköp, tunga lyft, trappor,tvätt, städ m.m. Hur tänker dom där? ALLA dom sakerna är just vad mitt jobb innebär för F"N!!
Känns som värsta bakslaget.

hem

Publicerad 2012-08-13 16:15:53 i Allmänt

Ja, vid 13 tiden gick jag hem. Då hade jag så ont så jag inte visste vart jag skulle ta vägen. :-( Får se vad som händer nu, men har iaf sagt att jag inte kommer mer denna veckan...

bryter ihop

Publicerad 2012-08-13 09:08:52 i Allmänt

Försöker mig på o jobba idag men det går knappt. Har så satans ont att jag snart börjar gråta.
Det värsta är att ingen vill hjälpa mig... På mvc som jag ringde idag IGEN, säger de att det inte har läkartid förren den 22/8! Alltså hjälper det inte mig ett dugg i morgon som de lovade mig!! :-( Hur ska jag klara detta?? Gråter snart..... :-( :-( :-(

v 12

Publicerad 2012-08-12 19:07:33 i Allmänt

Gravid vecka 12

Barnet

Nu finns det mesta på plats och fostret koncentrerar sig på att växa. Det börjar växa hår på kroppen som ska skydda huden. Naglar har vuxit ut på tår och fingrar.

All näring går via moderkakan till fostret så glöm inte att tänka på vad du äter och dricker. Det kan både öppna och stänga munnen och producerar flera egna hormoner.

Längd huvud till stjärt 60 mm.

Mamma

Forskning visar att det är mindre vanligt med missfall efter vecka tolv. Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat ungefär ett till fyra kilo. Har du kräkts mycket kanske du till och med har minskat i vikt. Det är helt normalt. Ni har kanske redan berättat för era föräldrar och/eller nära vänner att ni väntar barn. Men många väntar med att berätta till vecka tolv. Andra berättar från dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill vi kunna prata med våra nära om det. Det kan vara skönt att få berätta, att inte hålla på hemligheten längre. Äntligen får ni glädjas öppet tillsammans med era vänner och familj.

Pappa/partner

Så fort ni berättat kan ni prata okodat med kompisar och vänner. Ni har kanske kompisar som har barn. Vissa frågor kan det vara skönt att prata med en kompis om istället för att oroa din partner. Det gäller förstås båda er blivande föräldrar.

Hur gick det när din kompis väntade barn? Hur går det till på förlossningen? Hade de sex? Vad kan vara bra att tänka på? Din relation till vänner som varit i liknande situation kan fördjupas.

Undersökningar

Läkarbesök

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Egna anteckningar:

Ibland har jag så ont så jag knappt kan röra mig. :( Å imorgon börjar jag jobba. Har rent ut sagt PANIK om hur jag ska kunna reda ut detta. Men som sagt jag måste ha sjukintyg från första dagen så jag får väll bita ihop. Ska till MVC på tisdag o då får de fan hjälpa mig. Hormoner ska vi inte prata om. Gråter för allt o beteer mig imellanåt som en apa. Det värsta är att patrik inte förstår utan tror jag skyller ifrån mig. Jag kan ju inte styra det..... Önskar fan att killar kunde få känna för några dagar hur hormonerna ställer till det i kroppen. Det e som en känslobomb!! Usch! Jag tål ju inte hormoner heller så jag vet att jag e hemsk.Men att erkänna det går ju INTE för sig! ;) Ska ta bild idag på magen så ni får se. E ju 3 veckor sedan sist jag visa upp den. Nu börjar det bli svårt att dölja den. Om jag inte har stora pösiga kläder.....

 

 

bebisens filt

Publicerad 2012-08-11 10:10:00 i Allmänt

Här kommer bilden på bebisens fösta inköpta sak! :)

Skit dag idag

Publicerad 2012-08-10 17:04:04 i Allmänt

Fy fan rent ut sagt vad ont jag har idag. :-( Igår va ändå en hyfsad dag men idag e det helt skit. Vet inte hur jag ska kunna jobba på måndag med inköp o städ. :-\ suck.... Skit graviditet!

Köpt första....

Publicerad 2012-08-10 12:28:23 i Allmänt

Saken till bebis. Eller ja, Patrik har köpt första saken. En smurf filt! Jag som älskar smurfar!! <3 Kommer bild sen då jag inte kan lägga upp bilder när jag bloggar från luren.
Kram

Grr

Publicerad 2012-08-08 11:31:30 i Allmänt

Ingen vill hjälpa mig. Vc vill inte ta imot mig pga foglossning för det e mödravårdscentralen ansvar säger dem. Försöker nu ringa dit för 3:e gången (!!!) men det e omöjligt att komma fram. Suck!
Har tid på tisdag men ska,jobba 7-16 på måndag o har fullkomlig panik över hur det ska gå! Måste ha sjukintyg från första dagen... :-(

kul semester

Publicerad 2012-08-07 21:28:56 i Allmänt

Halva har jag mått illa som fan o nu den andra halvan har jag ont som fan!! :-(

jo men visst

Publicerad 2012-08-07 16:47:14 i Allmänt

Det verkar vara min allmänna tur. Visst e det foglossning. Blir till att köpa ett bälte o ringa vc för sjukskrivning. :-( Förstår inte varför inte mödravårdscentralen kunde sjukskriva mig. *suck* måste alltså blanda in en till. Jag som tycker det e jobbigt som det e redan. E så rädd för att de inte ska ta mig på allvar.
Men idag va vi o tog alla blodprover. Sedan gick vi på stan en stund. Max 3 timmar, o då vilade jag i mellan. Jag hade så ont sen så när jag kom hem däckade jag på soffan. Om jag inte fixar 3 timmar i min takt o med obegränsad vila, hur fan ska jag kunna stressa i rask takt på jobb i 9 timmar?? :-( Blir till att ringa vc imorgon då.
Kram

Dax

Publicerad 2012-08-07 08:02:42 i Allmänt

Nu e det dax att åka in till stan för blodprover o höra hur vi ska göra med foglossningen.
Uppdatering kommer.....

V 11

Publicerad 2012-08-06 13:06:34 i Allmänt

Gravid vecka 11

Barnet

Nu kallas den lilla för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin.

Längd huvud till stjärt 48 mm.

Mamma

Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. En del gravida blir mindre illamående efter elva veckor. Nu börjar också blodmängden i din kropp att öka. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. Det är helt normalt.

När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i kött, blodpudding, ärtor och bröd. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn och kalcium.

Läkemedel

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du till exempel värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om det hjälper. Vid nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand. Men Ibland behöver du medicin för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt. Många läkemedel kan tas utan risk för fostret. Om du är i behov av någon medicin för din hälsa skall du inte själv sluta för att du blivit gravid utan tala med din läkare eller barnmorska om hur du ska göra.

Pappa/partner

Många par säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Det är betydelsefullt att ni pratar med varandra. På så sätt får du reda på hur din partner tänker kring graviditeten och du kan berätta hur du känner. Utgå ifrån varandras behov och frågor.

Undersökningar

Läkarbesök

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

KUB är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur stor sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. Undersökningen görs mellan vecka 11 och 13.

Egna antekningar:

Pratade med BM idag ang min värk i ryggslutet. Hon sa att det mkt väl kunde vara foglossningar. Redan???!!!!   =( Kan ju knappt gå imellanåt för att jag har så ont. Vi skulle prata om detta imorgon då jag ändå ska in o lämna blodprover inför KUB undersökningen den 16/8 .Annars mår jag bra. Västa illamåendet har släppt nu o jag sover ganska bra igen på nätterna. Alltid något ju! ;) Besvärlig bebis det här. Måste brås på sin far! =)  Nu vet snart alla om den lilla bebisen. Börjar bli svårt att hålla det hemligt då magen börjar puta.

Normalt??

Publicerad 2012-08-01 10:23:33 i Allmänt

E det verkligen normalt att man kan få ont i rygg/stjärt redan. Känns lite som ischias. Hugger till när jag går. Det e bra på mogonen då kroppen e utvilad, men om jag städar eller något annat igentligen inte så ansträngande så kommer det direkt. Efter damsugningen började de igår o sedan håller det i sig hela dagen. =( Kan knappt gå eller böjja mig. Oroar mig som fan för hur jag ska kunna jobba om jag får ont av att damsuga!!
Jobbar ju i Hemtjänsten o då har vi städningar o går hela tiden mellan kunderna.
Ska det redan börja, så undrar jag hur detta ska sluta....!! =(

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela