Bebis i feb 2013

Min graviditet

v. 10

Publicerad 2012-07-28 16:18:13 i Allmänt

Gravid vecka 10

Barnet

Alla anlag till organ är i princip klara. Ett känsligt utvecklingsstadium har passerats.

Nu ska den lilla mest koncentrera sig på att växa och mogna.

Längd huvud till stjärt 37 mm.

Mamma

Brösten fortsätter att växa och det kan vara bra att börja använda en stöd-behå. Din livmoder har växt.

Risken för missfall är större under de första tolv veckorna, men oroa dig inte, det är inget du kan påverka. Lev sunt, ät bra, rör på dig och sov när du är trött.

Ensam om graviditeten

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner

Tiden under graviditeten upplevs gå olika fort. Som partner är den långsammaste tiden ofta de första tolv-tretton veckorna eftersom man då inte märker något konkret. Då räknar man ofta dagar och veckor. Efter vecka 12 känner man sig lite säkrare på graviditeten och räknar kanske inte lika noggrant. Slutet av graviditeten kan åtminstone av partnern upplevas mer innehållsrikt och gå betydligt snabbare och rätt som det är så är förlossningen där.

Undersökningar

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

KUB är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur stor sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. Undersökningen görs mellan vecka 11 och 13.

 

Egna antekningar:

Illamåendet börjar att ge sig nu så länge jag äter varannan timme. Kommer bli stor som en elefant. =) Tröttheten e något bättreo jag sover bättre om nätterna. Underbart! Nu e det snart dax för inskrivningen o första ultraljudet (KUB). Nervöst! Oroar mig mkt just nu. Oroar mig för allt. Pengar, jobb, vad mamma ska säga osv. Men mest pengar. Patrik e ju arbetslös...

  

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela