Bebis i feb 2013

Min graviditet

tydligen i v7

Publicerad 2012-07-10 10:58:00 i Allmänt

Mamman

Din livmoder har börjat växa - kanske känner du av det som en molande värk i underlivet. Tarmarna fungerar inte riktigt som vanligt och magen kan kännas full av gaser. Midjan försvinner, matlusten och humöret påverkas.

Vissa gravida kvinnor börjar öka i vikt redan nu. Andra mår illa och kräks, och tappar flera kilo. Om du mår illa så försök äta många, mindre mål mat under dagen. (Tips mot illamående hittar du i kostråden.) Om inget annat hjälper finns det läkemedel mot illamående att köpa på Apoteket. Säkert har du en hel massa funderingar kring graviditeten.
Barnet

Händer och fötter börjar synas, de ser ut som små paddlar. Ansiktet börjar ta form. Där ögonen ska bildas finns små gropar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Redan nu kan man se embryots hjärta slå med hjälp av ultraljud. Embryot är drygt en centimeter långt.
Kostråd

Illamående är vanligt under den här perioden. Det brukar förvärras av mycket fet, stekt och kryddad mat, kaffe, alkohol och cigarettrök. Ta det extra lugnt på morgonen om du mår illa. Ha ett kex eller en skorpa och lite bubbelvatten till hands redan vid sängkanten. Det är bra att dela upp måltiderna, att äta ofta och lite. Se till att du kan sätta dig och ta en smörgås eller en tallrik yoghurt och gärna en frukt till mellanmål, även när du är på jobbet.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela